|
W ramach realizacji Projektu „Program poprawy jakości kształcenia zawodowego w Zespole Szkół w Iwoniczu”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej uczniowie klasy III i IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych uczestniczyli w kursach podnoszących ich kwalifikacje w zawodzie. Od 13.04 do 20.04 2017r. w pracowniach szkolnych pod okiem fachowców młodzież zdobywała nowe umiejętności na kursach: somelierski i kelnerski. |
W kursie kelnerskim uczestniczyło 7 uczniów klasy III i IV TŻ i UG. Celem kursu było dostarczenie uczestnikom szkolenia umiejętności i kwalifikacji niezbędnych w branży gastronomicznej, zapoznanie z branżą kelnerską, zasadami przygotowanie stanowiska pracy, nakrywanie do stołu, obsługi gości restauracyjnych, organizacji i rozliczania imprez zbiorowych.
W kursie somelierskim uczestniczyło 7 uczniów klasy III i IV TŻ i UG. Celem kursu było dostarczenie uczestnikom szkolenia umiejętności i kwalifikacji niezbędnych w branży gastronomicznej, zapoznanie z branżą winiarską, przekazanie wiedzy teoretycznej i praktycznej oraz zachęcenie do ćwiczenia nowych umiejętności, które mogą zapewnić dalszy rozwój na rynku pracy a także dostarczenie uczestnikom szkolenia certyfikatów i zaświadczeń ukończenia kursu. Uczestnicy kursów otrzymali certyfikaty potwierdzające zdobyte umiejętności. Z pewnością pomoże to przyszłym absolwentom w znalezieniu atrakcyjnej pracy.