Finansujemy koszty zakwaterowania w internacie uczniom klas pierwszych. Finansujemy również koszty dojazdu do szkoły uczniom klas pierwszych.
Lubisz sport, lubisz ruch, chcesz poprawić swoją kondycję – to wszystko (i nie tylko), znajdziesz w naszym liceum sportowym
W tygodniowym planie nauczania są trzy godziny wychowania fizycznego i siedem godzin zajęć sportowych z gier zespołowych. Zajęcia sportowe prowadzą doskonali trenerzy i instruktorzy. Treningi prowadzone są według najnowocześniejszych metod, czego efektem są wspaniałe osiągnięcia sportowe naszych uczniów. Dzięki znakomitej bazie dydaktycznej i sportowej oraz wykwalifikowanej kadrze pedagogicznej, szkoła zapewnia wszechstronny rozwój intelektualny, sportowy oraz doskonale przygotowuje do podjęcia studiów wyższych na Akademii Wychowania Fizycznego.
Szkoła stale się rozwija, powiększa bazę sportową i podnosi poziom szkolenia.
Jesteśmy najlepsi w rejonie
U nas możesz rzeźbić umysł i ciało
Rok szkolny 2011/2012 – Szkoła we współzawodnictwie sportowym szkół średnich województwa podkarpackiego zajęła 8 miejsce
Rok szkolny 2010/2011 – Szkoła we współzawodnictwie sportowym szkół średnich województwa podkarpackiego zajęła 4 miejsce
Rok szkolny 2008/2009 - Szkoła we współzawodnictwie sportowym szkół średnich województwa podkarpackiego zajęła 5 miejsce
Rok szkolny 2007/2008 - Szkoła we współzawodnictwie sportowym szkół średnich województwa podkarpackiego zajęła 6 miejsce
Rok szkolny 2006/2007- Szkoła we współzawodnictwie sportowym szkół średnich województwa podkarpackiego zajęła 4 miejsce
Rok szkolny 2004/2005 - Szkoła we współzawodnictwie sportowym szkół średnich województwa podkarpackiego zajęła 28 miejsce
Rok szkolny 2003/2004 - Szkoła we współzawodnictwie sportowym szkół średnich województwa podkarpackiego zajęła 40 miejsce
Rok szkolny 2002/2003 - Szkoła we współzawodnictwie sportowym szkół średnich województwa podkarpackiego zajęła 44 miejsce
Zespół Szkół w Iwoniczu nieprzerwanie od 2001 roku zajmuje pierwsze miejsce w rywalizacji sportowej szkół powiatu krośnieńskiego
> >
> >
> >
> >
> >
> >
> >
> >
> >
W naszej szkole działają także sekcje:
Procedury kwalifikowania kandydatów do klas pierwszych szkół ponadgimnazjalnych
w Zespole Szkół w Iwoniczu w roku szkolnym 2017/2018
Podstawą zakwalifikowania kandydatów do klasy pierwszej szkoły ponadgimnazjalnej jest osiągnięcie określonych przez Szkolną Komisję Rekrutacyjno-Kwalifikacyjną progów punktowych stanowiących wynik, będący sumą punktów uzyskanych:
Przedmioty uwzględnianie w postępowaniu rekrutacyjnym:
Kandydat ubiegający się o przyjęcie do klasy pierwszej szkoły ponadgimnazjalnej może otrzymać w postępowaniu rekrutacyjno – kwalifikacyjnym maksymalnie 200 punktów, w tym:
a) Maksymalnie 60 punktów uzależnionych od ocen z języka polskiego, matematyki i języka obcego nowożytnego:
b) Maksymalnie 20 punktów uzależnionych od średniej ocen z historii i wiedzy o społeczeństwie:
c) Maksymalnie 20 punktów uzależnionych od średniej ocen z biologii, geografii, fizyki i chemii:
W przypadku równorzędnych wyników uzyskanych w postępowaniu kwalifikacyjnym pierwszeństwo mają:
Przyjmuje się w roku szkolnym 2017/2018 następujące progi punktowe:
Terminy rekrutacji dla szkół ponadgimnazjalnych dla młodzieży na podbudowie gimnazjum:
Lp. | Rodzaj czynności | Termin w postępowaniu rekrutacyjnym |
---|---|---|
1 | Złożenie podania do szkoły | 25.04 - 28.06. 2016 r. |
Złożenie podania do szkoły ponadgimnazjalnej sportowej lub szkoły ponadgimnazjalnej ogólnodostępnej z oddziałem sportowym | 25.04 – 11.05.2016 r. | |
2 | Przeprowadzenie prób sprawności fizycznej dla kandydatów do oddziału sportowego | 16 – 29.05.2016 r. |
3 | Ogłoszenie listy kandydatów, którzy uzyskali pozytywne wyniki prób sprawności fizycznej | do 6.06.2016 r. |
4 | Dostarczenie do szkoły świadectwa ukończenia gimnazjum oraz zaświadczenia o wynikach egzaminu gimnazjalnego | 24 -28.06.2016 r.do godz. 15.00 |
5 | Weryfikacja przez komisję rekrutacyjną podań i dokumentów | 29 – 30.06.2016 r. |
6 | Ogłoszenie listy kandydatów zakwalifikowanych i niezakwalifikowanych | 15.07.2016 r. do godz. 10.00 |
7 | Dostarczenie przez rodzica lub kandydata pełnoletniego brakujących dokumentów, o ile nie zostały złożone wcześniej | 15 – 25.07.2016 r. |
8 | Ogłoszenie przez komisję rekrutacyjną listy kandydatów przyjętych i kandydatów nieprzyjętych | 26.07.2016 r. do godz. 14.00 |
Kandydaci ubiegający się o przyjęcie do wszystkich typów szkół na podbudowie gimnazjum składają następujące dokumenty:
Postanowienia końcowe
O decyzji komisji rekrutacyjnej zawiadamia się kandydatów przez wywieszenie na tablicy ogłoszeń listy przyjętych.
Arkusze egzaminacyjne i klucze odpowiedzi - etap pisemny
Klucze wyboru poprawnych odpowiedzi do pobrania:
część II (zadania 51-70) wersja X i Y (wspólna dla technikum)
Technik informatyk wersja X i wersja Y
Przykładowe rozwiązania zadań egzaminacyjnych etapu praktycznego egzaminu zawodowego dla technikum informatycznego
Do pobrania:
![]() | Wucieczka szkoleniowa -"Targi Polagra FOOD" - 2008 |
Głównym celem było zwiedzenie ekspozycji targów Polagra-Food i uczestniczenie w organizowanym dla uczniów szkół gastronomicznych Dniu Młodej Gastronomii. W ramach pokazów:
młodzież miała okazję obejrzeć mistrzowskie pokazy sztuki kucharskiej, cukierniczej i wirtuożerii baristów oraz brać udział w degustacjach przygotowywanych na ich oczach potraw. Uczniowie wzięli również udział w konkursach i zdobyli 2 puchary:
Dużym zainteresowaniem cieszyła się prezentacja nowoczesnych urządzeń gastronomicznych takich słynnych firm jak Unilever, Dora Metal ... Uczestnicy wycieczki odwiedzili również Gniezno i Poznań, gdzie z przewodnikiem zwiedzili najciekawsze zabytki związane z historią Polski (Katedra Gnieżnieńska wraz z podziemiami, Starówka Poznańska, Ostrów Tumski i Katedra Poznańska). Bardzo atrakcyjne dla młodzieży okazało się muzeum A.Fiedlera w Pusznykowie k. Poznania gdzie zostały zgromadzone eksponaty i repliki zabytków kultury z ałego świata np. okręt K.Kolumba, kalendarz Majów, rzeżba z Wyspy Wielkanocnej ... . Wszyscy chętnie obejrzeli również piekny zamek i arboretum w Kurniku z niespotykanymi okazami drzew i roślin parkowych. Relacja foto
| ||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Dyrekcja Zespołu Szkół w Iwoniczu informuje, że szkoła posiada trzy nowe pracownie komputerowe, sfinansowane w całości ze środków unijnych w ramach projektu Europejskiego Funduszu Społecznego. Koordynatorem projektu po stronie polskiej było Ministerstwo Edukacji i Nauki, które w latach 2004-2008 realizowało program "Pracownie komputerowe dla szkół". Pracownie wyposażone są w najnowocześniejszy sprzęt komputerowy (łącznie w każdej pracowni jest 14 stanowisk uczniowskich, oraz stanowisko nauczycielskie. W Multimedialnym Centrum Informacjiznajduje się: 4 komputery, sieciowa drukarka laserowa, skaner. Dopełnieniem powyższego wyposażenia jest mobilny zestaw multimedialny złożony z komputera przenośnego i wideoprojektora. Wszystkie komputery są połączone w sieć i mają dostęp do Internetu. Rok 2006
Rok 2008
![]() ![]() |
|
W dniu 25.02.2008r. odbyło się spotkanie z producentem ekologicznych i tradycyjnych wyrobów z mleka koziego i krowiego p. W.Maziejukiem. W spotkaniu uczestniczyła młodież kl. II i III TŻ. Prelekcja połączona była z pokazem i degustacją wyrobów.
W roku szkolnym 2007/2008 rozpoczęło działalność szkolne koło gastronomiczne. W ramach działalności w I semestrze zostały przygotowane wystawy i gazetki:
"Smaki jesieni"
"Stół Bożonarodzeniowy" - aranżacje stołów
Zostało także przygotowane w ramach cyklu - "tradycje żywieniowe" opracowanie:
WIGILIA DAWNIEJ I DZIŚ CZYLI CO DAWNIEJ JADANO
Na podstawie książki Hanny Szymanderskiej „Polska wigilia”
Wigilia rozpoczyna Święta Bożego Narodzenia – rodzinne święta pełne pięknych tradycji i podniosłego nastroju. Wieczór wigilijny jest najbardziej uroczystym i najbardziej wzruszającym wieczorem roku.Wigilia to wieczór szczególnego przesłania, obyczajów, pamięci, słów, życzeń, smaków i zapachów…
Do wieczerzy wigilijnej zasiadano, gdy pierwsza gwiazdka ukazywała się na niebie. Po przełamaniu się opłatkiem i złożeniu wzajemnych życzeń cała rodzina zasiadała do wigilijnego stołu. Na stole pod obrusem rozścielano siano – co przypominać miało miejsce narodzenia Chrystusa i siana w żłobku. „Niektórzy kiedy wilię jeść mają, na stole słomę rozpościerają, a na one słomę obrus kładą i potym ona słomą drzewa sadowe wiążą…” (ks. Gdacjusz). Stół nakrywano zawsze śnieżnobiałym obrusem i przystrajano gałązkami świerku.
„We wilije musiało być wszystko jedzenie na stole, tak aby podczas wieczerzy nikt nie potrzebował od stołu odchodzić przed ukończeniem tejże. Trzymano się tego, ponieważ mniemano, że kto we wilię od stołu odejdzie przed zakończeniem wieczerzy, ten umrze i drugiej wieczerzy wigilijnej nie doczeka.”
Jadłospis wigilijnych potraw był tak przemyślany , żeby uwzględniał wszystkie płody rolne i leśne z całego roku. Z lasu pochodziły grzyby, orzechy i miód; z pola – kasze, rośliny oleiste, zboża, jarzyny, owoce; z rzek, jezior i stawów – ryby. W dawnych czasach nabiał nie był dozwolony przez Kościół jako danie postne, nie mówiąc już o tłuszczach zwierzęcych. Tylko lud podtrzymywał wielowiekowa słowiańską tradycję postnej wieczerzy wigilijnej, przyrządzanej ze wszystkich głównych płodów ziemi.
Do najbardziej typowych i tradycyjnych zestawów ludowych potraw wieczerzy wigilijnej należały: barszcz z buraków lub zupa grzybowa, siemieniotka (konopionka – postna zupa z konopi z cebulą i mąką z kaszy jaglanej), bigos postny, kasza jaglana ze śliwkami suszonymi, groch lub fasola, kluski pszenne z makiem, kisiel z owsa, kutia oraz piernik, a na koniec jabłka i orzechy.
Na Podkarpaciu jedną z podstawowych potraw była kasza: jęczmienna, pęczak, jaglana, którą jako przysmak, szczególnie dla dzieci, podawano z owocami. Nie mogło też zabraknąć tego wieczoru suszonej rzepy, buraków, często wymieszanych z suszonymi śliwkami. Stawiano również na stole miskę z potrawą, którą spożywano na wigilii jako pierwszą, czyli zielonym grochem, podawanym na sypko lub z kapustą.Groch miał szczególne znaczenie: był sycący i można się było nim najeść, a jego okrągły kształt to doskonałość. Powszechnie jadano także pierogi i kutię (zwaną także kucią), czyli pszenicę z makiem i miodem. Kutia wykorzystywana była także do wróżb. Rzucano nią o powałę i z ilości ziaren pszenicy, które się przyczepiły wróżono obfitość przyszłorocznych plonów.
Kuchnia regionalna na Święta Bożego Narodzenia, czyli jak jadało się w powiecie krośnieńskim u schyłku XIX wieku. ( na podstawie książki ks. Władysław Sarny „Opis Powiatu Krośnieńskiego” wydanej w roku 1898.)
Gospodynie domowe w owym czasie miały tyle samo zajęcia co obecnie, „... od wczesnego rana, piekły chleb i przygotowywały obiad wilijny, którego spożycie rozpoczynano kiszonym barszczem / tak jedzono w Zręcinie i Wojkówce/. W Rogach willię rozpoczynano od zjedzenia cebuli i czosnku z chlebem. Potem na stół wnoszono kapustę z grochem, ziemniaki, kaszę ze śliwkami, kwasówkę z grzybami, kluski, pierogi. Kiedy te potrawy spożyli, wnoszono orzechy i świeże jabłka lub suszki ugotowane na wodzie. Przy wilii nie pili wody, ażeby przez cały rok nie mieli pragnienia. U Rusinów koło Dukli, zanim zasiedli przy stole, przed wieczerzą myli się na rzece, wnosili do izby na podłogę słomę, na stół siano, za stół snopek owsa nie młóconego, a pod stół wszelkie żelaziwo /łańcuchy, lemiesz z pługa/. Następnie obwiązując się powrósłami słomianymi zasiadali do wieczerzy. Zamiast opłatków używali czosnku. Strawa postawiona na wigilijnym stole nie różniła się zbytnio od polskiej”.
Potrawy wigilijne, które wg tradycji powinny znaleźć się na naszym stole to:
1. Chleb z czosnkiem,
2. Kapusta z grzybami,
3. Zupa grzybowa,
4. Gołąbki z kaszy gryczanej z grzybami
5. Barszcz czerwony z uszkami,
6. Marchwianka,
7. Kutia,
8. Pierogi z suszonymi śliwkami,
9. Grochówka,
10. Żur z bobem,
11. Ryba,
12. Placek wigilijny z makiem.
Kutia
Na terenach dawnej wschodniej części Polski na stół Wigilijny podawano kutię. Potrawa ta przywędrowała bardzo dawno temu z Litwy i Rusi, tak jak dzisiaj przywędrowało do nas wiele potraw z zagranicy.
Podaję sposób jak moja babcia kutię sporządzała.
Składniki:
pszenica (1 litr)
mak (1/2)
miód (1/2 szklanki)
bakalie (najważniejsze to orzechy
i migdały)
słodka śmietanka (ale niekoniecznie)
Składniki mogą być w dowolnej ilości, te podano w przybliżeniu.
Wykonanie:
Pszenicę moczy się przez kilka godzin, następnie odcedza i tłucze się w stępce, by usunąć łuski (naczynie drewniane z tłuczkiem). W przypadku braku stępki tłucze się w moździerzu, co jest pracochłonne. Gdy pszenica utłuczona, płucze się ją z łusek i gotuje do miękkości. Po ugotowaniu odcedza się porządnie. Gdy wystygnie dodaje się mak utarty w donicy lub dwukrotnie zmielony w maszynce. Następnie dodaje się bakalie i jak kto lubi słodką śmietankę. Dobrze wymieszać!
Zamiast pszenicy można ugotować ryż i dodać te wszystkie składniki i jest doskonała legumina.
A oto jakie potrawy spożywano podczas wigilii w innych regionach Polski:
Na Podlasiu „wpierw podają smaczny borszcz, potem rybę smażoną lub gotowaną, bardzo często wujny- kompot z suszonych gruszek i czernic oraz kutię”. Na wschodnich terenach Polski na kolację wigilijną podawano potrawy, którym za jedyną okrasę służył olej lniany. Pierwszą był kisiel przyrządzany z suszonego owsa, zapijany płynem powstałym z mielonych konopii zalanych gorącą wodą. „Dalej idzie barszcz z grzybami lub suszonymi wujnami, następnie ryby lub inne dania w zależności od zamożności gospodarza. Ostatnią a zarazem niezbędną potrawą jest kutja – czyli kasza z krup perłowych.
W Poznańskiem wieczerza wigilijna składała się zwykle z siwobiałej zupy z konopi, grochówki lub polewki z maku z jagłami, zawiędki zakruszonej mąką (potrawa ugotowana z suszonej brukwi i mąki), klusek z „kwaśnem”(z sokiem z kiszonej kapusty), klusek z makiem, klusek z faryną (ciemny cukier gorszego gatunku) lub miodem, grochu białego, suszonych grzybów smażonych w oleju, kapusty, kaszy i gruszek.
Na Pomorzu – „lud przy wieczerzy wigilijnej spożywa najczęściej kluski z makiem, zamożniejsi jadają rybę, gdzie bywa więcej dań tam jest też zupa z piwa, bułeczki, kapusta z grzybami suszonymi, śledź, ryba, pierogi, czasem ser.”
Na Mazowszu – najważniejszym zadaniem gospodyni jest w dniu wigilijnym pieczenie placków pszennych i przygotowywanie – zależnie od zamożności domu – pięciu, siedmiu lub dziewięciu potraw. Najczęściej oprócz opłatka i wódki na stół podawano kapustę z grzybami „betkamy”, barszcz grzybowy (uważając, żeby nie wykipiał w czasie podgrzewania, bowiem deszcz padałby zawsze w czasie prania), tłuczone kartofle polane makiem, kluski z gruszkami lub „same gruski-polki, a jak chato ma to i sceptowe”. Także oładki pszenne na oleju, kaszę jaglaną z olejem, prażony groch, pasternak i kisiel owsiany lub żurawinowy oraz kutię, tj. „pęcak z makiem utartym na masę i rozprowadzony wodą osłodzoną cukrem lub miodem”.
Na Pogórzu jedzenie było postne bez nabiału i składało się przeważnie z barszczu śliwkowego z ziemniakami, wodzianki, zupy grzybowej, zupy grochowej z chlebem, karpieli gotowanych, ziemniaków lub pierogów z kapustą. Kolację kończył kompot śliwkowy z kluskami.
Na Podhalu wieczerz wigilijna składała się z: klusek zrobionych z ziemniaków i polanych miodem, „kłóty” – czyli kapusty z ziemniakami, bobu, grochu, kołaczy z razowej mąki z serem oraz suchego chleba z miodem i „kwaśnicy” – czyli kapuśniaku z suszonymi śliwkami.
Na Śląsku jadano najczęściej siemieniotkę, suszone śliwki z fasolą, kartofle ze śledziem, suszone śliwki z kaszą, gotowaną suszoną rzepę, fasolę „maszczoną” olejem, zuwkę z serem (potrawa z serwatki, mąki i białego sera, lekko osłodzona), bombolki i kołacze z serem lub śliwkami.
Na Warmii i Mazurach – do II wojny światowej nie przestrzegano postu, a potrawy wigilijne nie różniły się od potraw dnia świątecznego. Najczęściej na wigilię podawano pieczoną gęś, gęsią kiełbasę, mięso oraz ciasto i słodycze.
Jeszcze jakieś sześćdziesiąt lat temu nie tylko każdy region, ale prawie każda wieś miała swoje, miejscowe, regionalne potrawy wigilijne.
„… Najpierw był buraczany kwas gotowany na grzybach z ziemniakami całymi, a potem szły śledzie w mące obmaczane i smażone na oleju konopnym, potem zaś pyszne kluski z makiem, a potem szła kapusta z grzybami, olejem również omaszczona. A na ostatek podała Jagusia przysmak prawdziwy, bo racuszki z gryczanej mąki z miodem zatarte i w makowym oleju uprażone. A przegryzali to wszystko prostym chlebem, bo placka ani strucli, że z mlekiem i masłem były, nie godziło się jeść dnia tego…” (Wł. Reymont: „Chłopi”).
Jeśli tego dnia jedzono ryby to były one gotowane i przyprawiane nie masłem tylko olejem z siemienia lnianego, konopnego, konopnego orzechów, maku, rzepaku lub słoneczników.
Jednak ściśle zachowywała posty ludność prosta. Natomiast warstwy zamożne postu nie przestrzegały. Ich ulubiona potrawą, choć nigdy obcą polskiej tradycji stała się zupa migdałowa. Przyrządzana była zmielonych migdałów sparzonych wrzącym mlekiem z dodatkiem dużej ilości cukru, rodzynków i ryżu. Na wigilię, urządzaną w sposób wystawny, podawano zazwyczaj kilka zup do wyboru. Jedne musiały być jasne, inne ciemne; …otworzyły się podwoje i poszli wszyscy do obiadu. Stały tam na stole na przemian zupa migdałowa i barszcz z uszkami. Nastąpiły po nich w zwykłym porządku szczupak z szafranem, ryż z podróbkami, kapusta z linem, ryby po lwowsku, placuszki z makiem, karp z miodownikiem, grzanki do oliwy i wina, ryby smażone i po nich zamiast kompotu jak zwykle gruszki gotowane ze śliwkami i obwarzankami…
Ryby były podstawą wigilijnej wieczerzy w szlacheckich dworach. Istniał nawet zwyczaj przyrządzania na kolację wigilijna aż dwunastu dań rybnych, które liczono jako jedną potrawę.
A zasiadłszy do stołu godziną zmierzchową
Jadł polewkę migdałową,
na drugie zaś danie,
szedł szczupak w szafranie,
Dalej okoń, pączki tłusto,
Węgorz i liny z kapusta,
Karp sadzony z rodzenkami
Na koniec do chrzanu grzyby
i różne smażone ryby…
W literaturze często możemy spotkać wzmianki o tłuczeńcach – tradycyjnych ciastkach wigilijnych jedzonych na zakończenie kolacji. Tłuczeńców nie piekło się, tylko masę zrobioną z czerstwego razowego pieczywa, sparzonego wrzącym zrumienionym miodem z dodatkiem przypraw korzennych i bakalii, ujmowało się między wafle lub opłatki.
Bakalie, tłuczeńce, mak z bakaliami, owoce i kompot z suszonych owoców kończyły wigilijna wieczerzę. Pod koniec wieczerzy wigilijnej zapalano na choince świeczki i rozpoczynano śpiewanie kolęd, oglądanie podarunków, a później aż do Pasterki grano w kości i karty na orzechy nie na pieniądze, bowiem od wieków istniała tradycja, że gra w ten właśnie wieczór ma przynosić szczęście, lecz zwyczajowe prawo zabraniało w tym dniu gry na pieniądze.
Jak się okazuje, na naszych stołach wigilijnych goszczą prawie te same potrawy, co przed ponad wiekiem. Upływający czas nie dokonał rewolucji, ani w sposobie przygotowywania potraw na wigilijny stół , ani nie zmienił smaków potraw, które spożywamy. Zawsze ten dzień wigilijny był i jest szczególny dla ludzi. Dzisiaj, być może, stół jest bogatszy w łakocie i frykasy, ale rodzinna atmosfera pozostała chwilą bardzo podniosłą. Tylko zanikających obrzędów żal i należy przypuszczać, że 100 lat temu, w domach było weselej, gwarniej i radośniej.
Opracowała: Anna Korbecka
Receptury wybranych potraw wigilijnych
Młodzież przeprowadziła sprzedaż sporządzonych przez siebie wyrobów kulinarnych (żurek, naleśniki, ciasta). Uzyskane środki zostały wykorzystane na doposażenie pracowni gastronomicznych.
Do pobrania (w postaci plików doc): Tematy maturalne z języka polskiego
1. Procedury i harmonogram
Komunikat dyrektora Centralnej Komisji Egzaminacyjnej z dnia 24 sierpnia 2012 r. w sprawie terminów sprawdzianu, egzaminu gimnazjalnego, egzaminu maturalnego, egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe oraz egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie w 2013 roku
2. Deklaracje:
3. Informatory
Prawo jazdy (bezpłatne):
Kursy przygotowujące do egzaminu ECDL - (szkoła posiada certyfikowane laboratorium ECDL):
·
Obecnie realizujemy projekt współfinansowany przez UE w ramach EFS: "Z Iwonicza na EU rynek pracy"
w ramach których będziesz uczestniczył bezpłatnie w kursach, zagranicznych praktykach i wycieczkach zawodowych. Zdobędziesz certyfikaty:
czy zajęciach z doradztwa zawodowego
W ramach projektów realizowane są również w naszej szkole dodatkowe zajęcia dydaktyczno–wyrównawcze z:
Ponadto czekają na Ciebie:
Uczniowie klas pierwszych są zwolnieni z opłaty stałej za pobyt w internacie
Zespół Szkół w Iwoniczu
![]() |
Iwonicz, ul. Zadwór 15 |
![]() |
13-435-18-23 13-435-18-11 |
![]() |
fax: 13-492-74-01 |
![]() |
http://www.zs.iwonicz.pl |
![]() |
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. |
Dyrektor: mgr Iwona Pytel - biologia
Wicedyrektor: mgr Jolanta Bajgier - język polski, biblioteka
Kierownik szkolenia praktycznego: mgr inż. Maria Harłacz - biologia, podstawy żywienia człowieka, technologia gastronomiczna
Kierownik internatu: mgr Joanna Zawistowska - wychowawca w internacie
Nauczyciele przedmiotów ogólnokształcących:
Nauczyciele przedmiotów zawodowych:
Nauczyciele zajęć praktycznych:
Nauczyciele bibliotekarze:
Wychowawcy w internacie:
Warsztaty szkolne Kształcenie praktyczne obejmuje zajęcia praktyczne, praktyki zawodowe, bezpłatną naukę jazdy samochodem osobowym i ciągnikiem rolniczym, możliwość uzyskania uprawnień na kombajn zbożowy oraz uprawnień spawacza elektrycznego, gazowego i w osłonie CO2. Uczniowie mogą rozwijać swoje zainteresowania uczestnicząc w Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w pionie mechanizacja rolnictwa, Ogólnopolskim Młodzieżowym Turnieju Motoryzacji, Międzynarodowym Turnieju Wiedzy i Umiejętności Zawodowych EUROTECH, wycieczkach przedmiotowych i turystycznych. Absolwenci technikum mogą pracować jako: specjaliści do spraw maszyn i urządzeń, eksploatatorzy sprzętu rolniczego, pracownicy przedsiębiorstw obsługi i handlu. |
|
Pracownia żywienia i gospodarstwa domowego Kształcenie praktyczne w zawodzie technika żywienia i gospodarstwa domowego przebiega w formie zajęć praktycznych, które odbywają się w pracowniach szkolnych, jednostkach gastronomicznych i opiekuńczo- wychowawczych, w postaci praktyk zawodowych w zakładach gastronomicznych oraz wycieczek zawodowych. Ponadto organizowane są różnego rodzaju prelekcje, pokazy nowoczesnego sprzetu gastromicznego, spotkania z producentami zdrowej żywności.
Pracownie komputerowe Szkoła posiada 3 pracownie komputerowe, w których prowadzone są w grupach planowe zajęcia z przedmiotów informatycznych i innych z wykorzystaniem TI. Dzięki stałemu połączeniu DSL i neostrada szkoła dysponuje stabilnym dostępem do zasobów Internetu. Uczniowie mogą również swobodnie korzystać z komputerów w Internetowym Centrum Informacji Multimedialnej, które znajduje się w czytelni. |
|
|
Pracownie multimedialne
Stosowanie najnowszych zdobyczy technologicznych w procesie nauczania, a zwłaszcza wykorzystanie tablic interaktywnych jest w naszej szkole standardem. Tak atrakcyjne prowadzenie zajęć powoduje, że uczniowie chętniej przyswajają wiedzę i umiejętności zarówno na lekcjach z języków obcych jak i matematyki czy przedmiotów zawodowych.
W skład obiektów sportowych Zespołu Szkół w Iwoniczu wchodzą:
Orlik 2012
Przewodniczący: Oliwia Dorożańska (II LO)
Zastępca: Mateusz Krzysik (III TMRiA/TPS)
Skarbnik: Kinga Kasza (III LO)
Opiekun: mgr Marek Rygiel
Rok szkolny 2016/2017
|
Sukcesy w zawodach sportowych:
|
Rok szkolny 2015/2016
|
Sukcesy w zawodach sportowych:
|
Rok szkolny 2013/2014
|
Sukcesy w zawodach sportowych:
Szkoła reprezentował powiat w 13 dyscyplinach sportowych. Największe osiągnięcia uczniów:
Łącznie uczniowie szkoły zdobyli 565 punktów co dało bardzo wysokie 8 miejsce w województwie na 166 sklasyfikowanych szkół. |
Rok szkolny 2012/2013
|
XXXVII Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych- eliminacje centralne Blok tematyczny: 1. Żywienie człowieka i gospodarstwo domowe:
2. Mechanizacja rolnictwa:
3. Architektura krajobrazu:
XVII Ogólnopolski Młodzieżowy Turnieju Motoryzacyjnego
Sukcesy w zawodach sportowych:
|
Rok szkolny 2011/2012
|
XXXVI Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych - eliminacje centralne Blok tematyczny: 1. Żywienie człowieka i gospodarstwo domowe:
2. Mechanizacja rolnictwa:
XXV Olimpiada Wiedzy Ekonomicznej:Agnieszka Forystek - laureatka szczebla wojewódzkiego (zawody okręgowe) Ogólnopolski Młodzieżowy Turniej Motoryzacyjny
Sukcesy w zawodach sportowych:
|
Rok szkolny 2010/2011
|
XXXV Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych·- eliminacje centralne Blok tematyczny: 1. Żywienie człowieka i gospodarstwo domowe:
2. Mechanizacja rolnictwa:
3. Architektura krajobrazu:
Ogólnopolski Konkurs Wiedzy o Bezpieczeństwie i Higienie Pracy w Rolnictwie
Sukcesy w zawodach sportowych:
|
Rok szkolny 2009/2010
|
XXXIV Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w Bolesławicach - eliminacje centralne Blok tematyczny - Żywienie człowieka i gospodarstwo domowe:
Sukcesy w zawodach sportowych:
|
Rok szkolny 2008/2009
|
XXXIII Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w Trzciance - eliminacje centralne Blok tematyczny:Żywienie człowieka i gospodarstwo domowe:
Sukcesy w zawodach sportowych:
|
Rok szkolny 2007/2008
|
Sukcesy w konkursach i olimpiadach XXXII Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych - finał centralny Blok tematyczny: 1. Mechanizacja rolnictwa:
2. Żywienie człowieka i gospodarstwo domowe:
I Ogólnopolski Konkurs Wiedzy o Gospodarce i Turystyce
Sukcesy w zawodach sportowych w ramach liceliady SZS :
I miejsce drużynowo w wojewódzkich jesiennych biegach przełajowych organizowanych przez LZS |
Rok szkolny 2006/2007
|
Sukcesy w konkursach i olimpiadach XXXI Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych - finał centralny Blok tematyczny: 1. Mechanizacja rolnictwa:
2. Żywienie człowieka i gospodarstwo domowe:
XXXI Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych - finał okręgowy Blok tematyczny: 1. Mechanizacja rolnictwa:
2. Żywienie człowieka i gospodarstwo domowe:
Sukcesy w zawodach sportowych
|
Rok szkolny 2005/2006
|
Blok tematyczny: 1. Agrobiznes:
2. Żywienie człowieka i gospodarstwo domowe:
Rafał Puchalski - tytuł finalisty Olimpiady Wiedzy Ekonomicznej III stopnia (centralnych) 3. II miejsce w finale wojewódzkim w lidze LA chłopców. 4. IV miejsce w finale wojewódzkim w sztafetowych biegach przełajowych chłopców. 5. VI miejsce w finale wojewódzkim w piłce ręcznej chłopców. 6. Półfinał wojewódzki w koszykówce chłopców. 7. X miejsce w finale wojewódzkim w indywidualnych biegach przełajowych ucznia Krzysztofa Składanowskiego.
|
Rok szkolny 2004/2005
|
Renata Kwolek
Rafał Puchalski - laureat Olimpiady Wiedzy Ekonomicznej szczebla wojewódzkiego (zawodów okręgowych) 2. VI miejsce w finale wojewódzkim w piłce siatkowej chłopców. 3. Półfinał wojewódzki w piłce ręcznej chłopców. 4. X miejsce w finale wojewódzkim w sztafetowych biegach przełajowych chłopców.
|
Rok szkolny 2003/2004
|
I miejsce w bloku produkcji roślinnej - Marcin Prajsnar Wyróżnienia otrzymali:
Ogólnopolski Turniej Motoryzacyjny II miejsce w eliminacjach powiatowych Wojewódzki konkurs na "Znak produktu ekologicznego, wyprodukowanego w gospodarstwie ekologicznym, bądź przetworzonego w zakładzie produkcyjnym na terenie województwa podkarpackiego" II miejsce - Tobiasz Szucio |
Rok szkolny 2002/2003
|
Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych 1. Finał okręgowy
Olimpiada Wiedzy o Unii Europejskiej 1. Finał okręgowy:
2. Finał krajowy: Udział: Bogumiła Nycz, Małgorzata Puchta Ogólnopolski Turniej Motoryzacyjny
Olimpiada Wiedzy Ekologicznej
Konkurs "Praktyczna Szkoła Przedsiębiorczości"
Międzyszkolny Konkurs Historyczny - "Dzieje Państwa Polskiego 960-1795" III miejsce - Paweł Kostycz Gminny Przegląd Kolęd, Pastorałek i Obrzędów Bożonarodzeniowych - wyróżnienie Gminny Konkurs Inscenizacji Scenicznej - wyróżnienie Gminny Przegląd Piosenki i Poezji - wyróżnienie
|
Rok szkolny 2001/2002
|
Międzynarodowy Konkurs Euroregionu Karpackiego - "Czeladnicy Wędrowni" - wyróżnienie dryżynowe Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych 1. Finał okręgowy:
2. Finał krajowy:
Ogólnopolski Młodzieżowy Turniej Motoryzacyjny III miejsce w eliminacjach międzypowiatowych Konkurs "Praktyczna Szkoła Przedsiębiorczości" I miejsce za projekt - "Kafejka internetowa" Olimpiada o Wielkich Polakach I miejsce w konkursie o nagrodę bp. J. Chrapka - Piotr Domaradzki Gminny Przegląd Piosenki i Poezji- wyróżnienie Konkurs - "Europejski Autobus" Finał powiatowy - udział
|
Rok szkolny 2000/2001
|
Olimpiada Wiedzy o Unii Europejskiej 1. Finał okręgowy: tytył laureata - Agnieszka Winiarska 2. Finał okręgowy: udział Konkurs "Zielony Karpacki Most" 3. Zdobycie przez szkołę wyróżnienia w kategorii zagrożeń związanych z działalnością człowieka Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych 1. Finał okręgowy
Szkoła otrzymała puchar Rektora Akademii Rolniczej w Lublinie dla najlepszej szkoły finału okręgowego 2. Finał krajowy
Konkurs Wiedzy o bhp w rolnictwie
Konkurs - "Europejski Tramwaj" Udział w etapie powiatowym
|
Rok szkolny 1999/2000
|
Olimpiada Młodych Producentów Rolnych 1. Finał wojewódzki: I miejsce - Krzysztof Surmacz 2. Finał krajowy: udział (Krzysztof Surmacz) Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych 1. Finał okręgowy
2. Finał krajowy
Międzynarodowa Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Zawodowych V miejsce w klasyfikacji drużynowej Gminny Konkurs Piosenki I miejsce w kategorii: zespół
|
Rok szkolny 1998/1999
|
Organizacja Międzynarodowej Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Zawodowych W olimpiadzie tej w klasyfikacji drużynowej ZSR Iwonicz zajął I miejsce, a w indywidualnej:
Wojewódzki Konkurs Wiedzy o Bankowości I miejsce drużynowo Wojewódzki Konkurs Wiedzy Ekologicznej II miejsce drużynowo Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych 1. Finał okręgowy I miejsce w bloku: produkcja zwierzęca - Jan Goryczka 2. Finał centralny IV miejsce - tytuł laureata w bloku produkcja zwierzęca - Jan Goryczka |
ZASADY PRZYJĘĆ DO KLAS PIERWSZYCH SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH 1.Ilość punktów uzyskanych za wyniki egzaminu przeprowadzonego w klasie III gimnazjum. 2. Liczba punktów uzyskanych za oceny z zajęć edukacyjnych na świadectwie ukończenia gimnazjum (4 przedmioty).
język polski, język obcy, geografia, matematyka: zawód: technik ekonomista zawód: technik handlowiec zawód: technik agrobiznesu zawód: technik informatyk zawód: technik mechanizacji rolnictwa
zawód: technik inżynierii środowiska i melioracji zawód: technik architektury krajobrazu zawód: technik żywienia i gospodarstwa domowego zawód: technik organizacji usług gastronomicznych zawód: technik weterynarii zawód: technik rolnik
język polski, historia, biologia, matematyka 3. Liczba punktów za inne osiagnięcia udokumentowane na świadectwie ukończenia gimnazjum (świadectwo z wyróżnieniem, olimpiady i konkursy przedmiotowe, osiągnięcia sportowe lub artystyczne). Termin składania podań: od 14 kwietnia do 31 maja 2008r. Szczegółowych informacji udziela sekretariat szkoły. Dzwoń pod numer 0-13-435-18-11 Dokumenty wymagane do przyjęcia: podanie, 3 zdjęcia, karta zdrowia, zaświadczenie lekarskie, świadectwo ukończenia gimnazjum, zaświadczenie o wyniku egzaminu gimnazjalnego. |
4 - letnie Liceum Ogólnokształcące
5 - letnie Technikum
Kształcimy w zawodach:
Branżowa Szkoła I Stopnia
Strona 4 z 4