ZS w Iwoniczu
zs@iwonicz.pl, 13 4351811

foto1

Nasza szkoła - Twój wybór

foto1

Nowoczesne pracownie językowe

foto1

Pracownie technologii gastronomicznej i obsługi konsumenta

foto1

Nowoczesne warsztaty szkolne

foto1

Strzelnica, hala i obiekty sportowe Orlik 2012



Technika Zawodowe

technik: pojazdów samochodowych, mechanizacji rolnictwa i agrotroniki, żywienia i usług gastronomicznych, informatyk, architektury krajobrazu; ekonomista, logistyk, rolnik

Czytaj więcej

Liceum Ogólnokształcące

oddział mundurowy o profilu bezpieczeństwo wewnętrzne; oddział sportowy

Czytaj więcej

Branżowa Szkoła I Stopnia

zawód: mechanik pojazdów samochodowych; mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych; kierowca mechanik; operator maszyn i urządzeń do robót ziemnych i drogowych

Czytaj więcej

Oferta dodatkowa

bezpłatny internat, prawo jazdy; udział w projektach współfinansowanych przez UE w ramach EFS, Erasmus+; dodatkowe zajęcia dydaktyczne

Czytaj więcej
Finansujemy koszty zakwaterowania w internacie uczniom klas pierwszych. Finansujemy również koszty dojazdu do szkoły uczniom klas pierwszych.
Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
  W ramach realizowanego w naszej szkole projektu Interreg Polska-Słowacja uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz grupa młodzieży ze Słowacji uczestniczyli w wyjeździe edukacyjnym. Na szlaku kuchni podkarpackiej zaznaczyliśmy dwa bardzo ważne punkty jakimi są: Skansen Budownictwa Ludowego w Sanoku oraz restauracja Karpackie Jadło na sanockim rynku. W czasie lekcji prowadzonej w obiektach znajdujących się przy Galicyjskim Rynku uczniowie poznali czym zajmowali się mieszkańcy galicyjskich miasteczek, jakich narzędzi i sprzętów używali, jakie prace wykonywali, jakim rzemiosłem się trudnili.

Przewodnicy przedstawili kalendarz prac rolniczych i opowiedzieli o cykliczności prac w polu i zagrodzie wiejskiej. Zajęcia były prowadzone na terenie Parku Etnograficznego. Młodzież dowiedziała się jak działa piec chlebowy, do czego służy dzieża i w jaki sposób powstawał chleb. Lekcja odbywa się w chałupie z Węglówki. Przewodnik opowiedział o tradycjach kulinarnych kuchni podkarpackiej i o charakterystycznych daniach których smak uczniowie poznali goszcząc w restauracji Karpackie Jadło. W czasie obiadu degustacyjnego spróbowali jak smakują: fuczki, hreczanyki, stolniki, fasola po żydowsku i pierogi z mąki razowej ruskie i z mięsem.