![]() |
Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w ramach realizowanego w naszej szkole projektu Interreg w dwóch kursach gastronomicznych. Kursy zostały przeprowadzone przez dwóch szkoleniowców z firmy SEMEKS. Pan Mateusz Płodzień prowadził kurs z uczniami na Słowacji w szkole w Sabinovie. Uczniów z technikum żywienia szkolił pan Dominik Łukasik. Mimo trudnej sytuacji pandemicznej udało się zrealizować zaplanowane działania. Gotując w jednym czasie uczniowie mieli możliwość dzielić się spostrzeżeniami w sposób zdalny przy pomocy narzędzi multimedialnych i platformy ZOOM. Uczniowie mieli możliwość nauczyć się przyrządzać dania kuchni azjatyckiej z wykorzystaniem nowoczesnych technik kulinarnych w tym kuchni molekularnej. Kucharze nauczyli młodzież wykonywać sushi gdyż ta japońska potrawa coraz częściej gości na naszych stołach. |