|
Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w ramach realizowanego w naszej szkole projektu Interreg w trzech kursach gastronomicznych. Kursy zostały przeprowadzone przez szkoleniowców z Podkarpackiej Akademii Kulinarnej i Konsultingowej. Mimo trudnej sytuacji pandemicznej udało się zrealizować zaplanowane działania w sposób zdalny przy pomocy narzędzi multimedialnych i platformy ZOOM. Grupa uczniów ze szkoły partnerskiej z Sabinova na Słowacji brała udział w kursach w sposób zdalny a kolejno w swoich szkolnych pracowniach gastronomicznych wykonywała potrawy zgodne z tematyką kursów. |
Zostały zrealizowane następujące działania:
- Szkolenie w czekoladzie
- Szkolenie z wyrobu wędlin
- Szkolenie z wyrobu ekologicznych produktów mlecznych
Dodatkowo uczniowie mieli możliwość uczestniczyć w wycieczce do Rzeszowa na Międzynarodowe Targi Produktów i Żywności Wysokiej Jakości EKOGALA. Atrakcją był również spacer po Rzeszowskiej Starówce wraz przewodnikiem który przybliżył uczniom historię miasta Rzeszowa. Młodzież zwiedziła również Port Lotniczy w ,,Rzeszów-Jasionce”.
- Szkolenie z wyrobu wędlin
- Szkolenie z wyrobu ekologicznych produktów mlecznych
- Wycieczka na Międzynarodowe Targi Produktów i Żywności Wysokiej Jakości EKOGALA