ZS w Iwoniczu
zs@iwonicz.pl, 13 4351811

foto1

Nasza szkoła - Twój wybór

foto1

Nowoczesne pracownie językowe

foto1

Pracownie technologii gastronomicznej i obsługi konsumenta

foto1

Nowoczesne warsztaty szkolne

foto1

Strzelnice: wirtualna i sportowa (śrutowa), hala i obiekty sportowe Orlik 2012, siłownia: plenerowa i kryta



Technika Zawodowe

technik: informatyk, mechanizacji rolnictwa i agrotroniki, pojazdów samochodowych, żywienia i usług gastronomicznych,

Czytaj więcej

Liceum Ogólnokształcące

mundurowe o profilu bezpieczeństwo wewnętrzne; sportowe; komunikacyjno - multimedialne

Czytaj więcej

Branżowa Szkoła

mechanik pojazdów samochodowych; mechanik-operator pojazdów i maszyn rolniczych; monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie

Czytaj więcej

Oferta dodatkowa

Bezpłatne: prawoo jazdy; pobyt w internacie; dojazd do szkoły. Praktyki i wycieczki zagraniczne: Interreg, Erasmus++, kursy ECDL, koła zaintersowań.

Czytaj więcej
Finansujemy koszty zakwaterowania w internacie uczniom klas pierwszych. Finansujemy również koszty dojazdu do szkoły uczniom klas pierwszych.

Technik żywienia i usług gastronomicznych to atrakcyjny zawód na rynku pracy, stworzony dla osób zainteresowanych sztuką kulinarną, dbających o zdrowe i racjonalne odżywianie oraz dla osób przedsiębiorczych.

Innowacja: enoturystyka – nowa dyscyplina będąca częścią turystyki kulinarnej; obejmuje treści dotyczące uprawy winorośli, produkcji win oraz zasad podawania i wykorzystania win w żywieniu człowieka.

 

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

  • kwalifikacja 1: HGT 02. Przygotowanie i wydawanie dań
  • kwalifikacja 2: HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Sylwetka absolwenta:

Absolwent kończący szkołę w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:

  • oceniania jakości żywienia oraz jej przechowywania,
  • sporządzania i ekspedycji potraw i napojów,
  • planowania i oceny żywienia,
  • organizowania produkcji gastronomicznej,
  • planowania i realizacji usług gastronomicznych,
  • uzyskania dodatkowych uprawnień, tj. kelnerskich, barmańskich, baristycznych, carvingu itp..

Możliwości zatrudnienia:

  • w zakładach i placówkach żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, bary, kawiarnie, sanatoria, hotele, domy opieki społecznej itp.),
  • w instytucjach zajmujących się obrotem żywności,
  • w organizacjach i instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu,
  • prowadzenie własnej działalności gospodarczej w zakresie usług gastronomicznych, hotelarskich i agroturystycznych.

Baza dydaktyczna i warunki kształcenia:

  • dwie pracownie gastronomiczne, bardzo dobrze wyposażone w profesjonalny sprzęt gastronomiczny, w których odbywają się zajęcia praktyczne ze sporządzania potraw i napojów,
  • pracownia do prowadzenia zajęć z zakresu usług,
  • bar,
  • klasopracownie do prowadzenia lekcji teoretycznych,
  • dwie pracownie języków obcych.