Jesteś tutaj: HomeUncategorisedTechnikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
Finansujemy koszty zakwaterowania w internacie uczniom klas pierwszych. Finansujemy również koszty dojazdu do szkoły uczniom klas pierwszych.
Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
Technik żywienia i usług gastronomicznych to atrakcyjny zawód na rynku pracy, stworzony dla osób zainteresowanych sztuką kulinarną, dbających o zdrowe i racjonalne odżywianie oraz dla osób przedsiębiorczych.
Innowacja: enoturystyka – nowa dyscyplina będąca częścią turystyki kulinarnej; obejmuje treści dotyczące uprawy winorośli, produkcji win oraz zasad podawania i wykorzystania win w żywieniu człowieka.
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
kwalifikacja 1: HGT 02. Przygotowanie i wydawanie dań
kwalifikacja 2: HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Sylwetka absolwenta:
Absolwent kończący szkołę w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:
oceniania jakości żywienia oraz jej przechowywania,
sporządzania i ekspedycji potraw i napojów,
planowania i oceny żywienia,
organizowania produkcji gastronomicznej,
planowania i realizacji usług gastronomicznych,
uzyskania dodatkowych uprawnień, tj. kelnerskich, barmańskich, baristycznych, carvingu itp..
Możliwości zatrudnienia:
w zakładach i placówkach żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, bary, kawiarnie, sanatoria, hotele, domy opieki społecznej itp.),
w instytucjach zajmujących się obrotem żywności,
w organizacjach i instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu,
prowadzenie własnej działalności gospodarczej w zakresie usług gastronomicznych, hotelarskich i agroturystycznych.
Baza dydaktyczna i warunki kształcenia:
dwie pracownie gastronomiczne, bardzo dobrze wyposażone w profesjonalny sprzęt gastronomiczny, w których odbywają się zajęcia praktyczne ze sporządzania potraw i napojów,
pracownia do prowadzenia zajęć z zakresu usług,
bar,
klasopracownie do prowadzenia lekcji teoretycznych,