Sprawozdanie szkolnego koordynatora projektu „Program poprawy jakości kształcenia zawodowego w Zespole Szkół w Iwoniczu” realizowany w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podkarpackiego na lata 2014-2020,Oś Priorytetowa IX, Działania 9.4 Poprawa jakości kształcenia zawodowego RPPK.09.04.00-18-0054/16
Program realizowany był od grudnia 2016 r do końca sierpnia 2019 r i miał celu lepsze dopasowywanie systemów kształcenia i szkolenia do potrzeb rynku pracy, ułatwianie przechodzenia z etapu kształcenia do etapu zatrudnienia oraz wzmacnianie systemów kształcenia i szkolenia zawodowego i ich jakości, w tym poprzez mechanizmy prognozowania umiejętności, dostosowania programów nauczania oraz tworzenia i rozwoju systemów uczenia się, poprzez praktyczną naukę zawodu realizowaną w ścisłej współpracy z pracodawcami.
W ramach projektu zostały zaplanowane następujące zadania:
1. Kursy i szkolenie dla uczniów:
- Kurs barmański – 30 uczniów
- Kurs baristyczny – 14 uczniów
- Kurs kelnerski – 14 uczniów
- Kurs somelierski – 14 uczniów
- Kurs carvingu – 14 uczniów
- Kurs spawania rur i blach metodą pachwinową TIG I – 30 uczniów
- Kurs spawania blach metodą czołową TIG II – 30 uczniów
- Kurs obsługi osprzętu wielozadaniowego, ładowarek teleskopowych – 30 uczniów
- Kurs chemizacji z zakresu stosowania środków ochrony roślin przy użyciu opryskiwaczy – 10 uczniów
- Laboratorium badań wytrzymałościowych i materiałoznawstwa
2. Studia podyplomowe dla nauczycieli:
- Towaroznawstwo zielarskie, kosmetyczne i żywności funkcjonalnej
- Obsługa, naprawa i diagnostyka pojazdów samochodowych
3. Kursy i szkolenia dla nauczycieli:
- Kurs barmański – 2 nauczycieli
- Kurs baristyczny – 2 nauczycieli
- Kurs kelnerski – 2 nauczycieli
- Kurs somelierski – 2 nauczycieli
- Kurs carvingu – 2 nauczycieli
- Szkolenie z zakresu „Wykorzystanie programów komputerowych w gastronomii”
- Szkolenie - "Obsługa klimatyzacji w pojazdach silnikowych"
- Szkolenie - "Geometria układu kierowniczego"
- Szkolenie – „Zasobnikowe układy zasilania silników ZS-CR”
- Szkolenie - "Montaż instalacji zasilania LPG"
4. Staże i praktyki zawodowe – 120 uczniów
5. Modyfikacja programów nauczania w odpowiedzi na zapotrzebowanie rynku pracy
6. Doposażenie pracowni szkolnych:
- Warsztatów szkolnych
- Pracowni organizacji usług gastronomicznych
- Pracownia sporządzania potraw i napojów
W projekcie zostały zrealizowane wszystkie zaplanowane edycje kursów i szkoleń dla uczniów i nauczycieli. Dodatkowo w ramach oszczędności w projekcie, zorganizowano i przeprowadzono następujące edycje kursów:
- Baristyczny – 14 uczniów
- Carvingu – 8 uczniów
- Kelnerski – 7 uczniów
- Chemizacji z zakresu stosowania środków ochrony roślin przy użyciu opryskiwaczy – 15 uczniów
- Obsługi osprzętu wielozadaniowego – ładowarek o zmiennym wysięgu – 15 uczniów.
Na zakończenie kursów uczniowie otrzymali stosowne certyfikaty oraz zaświadczenia ukończenia kursów. Kursy spawania zakończyły się egzaminami państwowymi i wszyscy uczestnicy otrzymali książeczki spawacza wydane przez Instytut Spawalnictwa w Gliwicach. Kurs obsługi ładowarek teleskopowych zakończył się egzaminem przeprowadzonym przez Urząd Dozoru Technicznego.
Uczniowie klas pierwszych technikum pojazdów samochodowych i technikum mechanizacji rolnictwa i agrotroniki uczestniczyli w zajęciach laboratoryjnych zorganizowanych w PWSZ w Krośnie. Ich celem było przeprowadzenie prób wytrzymałościowych na rozciąganie, ściskanie i zginanie metali o różnych właściwościach wytrzymałościowych.
Dla nauczycieli technikum żywienia i usług gastronomicznych zrealizowano szkolenie z zakresu „Wykorzystanie programów komputerowych w gastronomii”. Nauczyciele technikum pojazdów samochodowych i mechanizacji rolnictwa uczestniczyli w szkoleniach:
- Obsługa klimatyzacji w pojazdach silnikowych - 2 nauczycieli
- Geometria układu kierowniczego - 2 nauczycieli
- Zasobnikowe układy zasilania silników ZS-CR - 2 nauczycieli
- Montaż instalacji zasilania LPG – 2 nauczycieli.
W sumie w szkoleniach uczestniczyło 10 nauczycieli przedmiotów zawodowych.
Dwoje nauczycieli ukończyło studia podyplomowe nabywając dodatkowych uprawnień do nauczania przedmiotów zawodowych:
- Towaroznawstwo zielarskie, kosmetyczne i żywności funkcjonalnej
- Obsługa, naprawa i diagnostyka pojazdów samochodowych
W formie wolontariatu zmodernizowano programy nauczania w zawodach: technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki, technik pojazdów samochodowych oraz branżowej szkole zawodowej w zawodzie mechanik operator pojazdów i maszyn rolniczych, uwzględniając tematykę i liczbę godzin proponowaną przez współpracujących w tym działaniu pracodawców. Zmodernizowano i doposażono pracownie: organizacji usług gastronomicznych, pracownię sporządzania potraw i napojów oraz Warsztaty szkolne. Pracownie gastronomiczne doposażono w sprzęt AGD, naczynia i meble kuchenne, bieliznę bufetową, środki audiowizualne na łączną kwotę ponad 55 000 zł. Natomiast Warsztaty szkolne doposażono w sprzęt diagnostyczny i narzędzia warsztatowe na kwotę około 27 000 zł. Pozwoli to na bardziej szczegółową realizację podstaw programowych i programów nauczania.
W stażach zawodowych organizowanych u pracodawców uczestniczyło 110 uczniów technikum, 60 uczennic i uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz 50 uczniów technikum mechanizacji rolnictwa i technikum pojazdów samochodowych.
10 uczniów klas I i II szkoły zawodowej i branżowej realizowało u pracodawców praktyki zawodowe. Uczniowie zdobywali nowe doświadczenia i umiejętności oraz kontakty z przyszłymi pracodawcami. Oprócz zdobytych nowych doświadczeń i umiejętności uczniowie zarobili niekiedy swoje pierwsze pieniądze. Na ten cel przeznaczono ogółem ponad 125 000 zł.
W sumie w projekcie wzięło udział 191 uczniów i 10 nauczycieli. Całkowita wartość projektu to kwota ponad 540 000 zł.
Opracował Szkolny Koordynator Projektu Marek Haręzga.