Finansujemy koszty zakwaterowania w internacie uczniom klas pierwszych. Finansujemy również koszty dojazdu do szkoły uczniom klas pierwszych.
Co musisz wiedzieć?
Technikum Pojazdów Samochodowych - warsztaty szkolne, nowoczesna pracownia diagnostyki pojazdów samochodowych
Technikum Informatyczne
Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
Technikum Mechanizacji Rolnictwa i Agrotroniki
Branżowa Szkoła I stopnia - mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych
Liceum Ogólnokształcące:
Liceum Ogólnokształcące - oddział mundurowy o profilu bezpieczeństwo wewnętrzne
W dniu 28.03.2022 r. odbyła się wycieczka zawodowa do schroniska i lecznicy dla zwierząt w Lesku. W wycieczce brała udział klasa II technikum weterynaryjnego pod opieką Pana Zbigniewa Suchodolskiego. Uczennice zwiedziły schronisko dla psów i kotów w Lesku. Uczestniczyły w zabiegu pobierania krwi u kota oraz zapoznały się z wyposażeniem laboratorium i sali operacyjnej Lecznicy Weterynaryjnej w Lesku. Zabiegi weterynaryjne omawiał i pokazywał tech. wet. Pan Norbert Słotwiński. |
Samorząd Uczniowski Zespołu Szkół w Iwoniczu ogłasza nabór do turnieju e-sportowego w League of Legends. Turniej odbędzie się 07 kwietnia 2022 r.(czwartek) od godziny 8.00. Zgłoszeni do turnieju trwają do 04 kwietnia 2022 r. Maksymalna liczba drużyn to cztery – decyduje kolejność zgłoszeń. Zgłaszać mogą się zespoły 5 – osobowe, składające się z wyłącznie uczniów tej samej klasy. Każda drużyna w zgłoszeniu powinna podać swojego kapitana, skład drużyny i jej nazwę. Szczegóły dotyczące turnieju znajdują się w regulaminie. Zgłoszenia przyjmować będą: opiekun SU p. Rygiel Marek oraz Kacper Zajdel uczeń klasy III TI. Zapraszamy. Samorząd Uczniowski. |
Uczniowie technikum mechanizacji rolnictwa i agrotroniki pod opieką p. Dariusza Uklei uczestniczyli w wycieczce zawodowej na XXVII Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH. W halach wystawienniczych zobaczyli i zapoznali się z całą gamą nowoczesnego sprzętu i wyposażenia niezbędnego do pracy na roli: m.in. wszystkie marki ciągników rolniczych i kombajnów dostępnych na polskim rynku oraz szeroką gamę sprzętu rolniczego. Wyjazdy na targi to od wielu lat tradycja naszej szkoły, dzięki której młodzież ma okazję zobaczyć i zapoznać się z bogatym asortymentem sprzętu dla rolnictwa. |
W związku z atakiem Rosji na Ukrainę i napływem uchodźców do Polski Rzecznik Praw Dziecka uruchomił dodatkowe dyżury specjalistów, z którymi można porozmawiać, dzwoniąc na bezpłatny Dziecięcy Telefon Zaufania 800 12 12 12. Dla wszystkich dzieci, młodzieży, ale i rodziców, którzy potrzebują pomocy w tym strasznym wojennym czasie, a nie znają języka polskiego, od środy 2 marca przy darmowym Dziecięcym Telefonie Zaufania Rzecznika Praw Dziecka 800 12 12 12 dyżuruje psycholog biegle posługujący się językiem ukraińskim.
Uwaga! Począwszy od 7 marca, w każdy poniedziałek w godzinach 18-20 przy darmowym całodobowym Dziecięcym Telefonie Zaufania 800 12 12 12 będzie dyżurował radca prawny, który udzieli specjalistycznej pomocy w sprawach cudzoziemców i uchodźców.
W dniach 26.02 – 04.03.2022 nauczyciel naszej szkoły Pan Marek Haręzga uczestniczył w tygodniowym szkoleniu realizowanym przez Krajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie a zorganizowanym w ośrodku szkolenia zawodowego DEULA w Nienburgu. W trakcie szkolenia nauczyciele przedmiotów zawodowych szkół rolniczych z Polski realizowali program szkolenia nt. „Nowe kierunki w maszynach i urządzeniach stosowanych w mechanizacji produkcji rolniczej”. |
Spośród wszystkich narodów świata, my Polacy winniśmy umieć najlepiej ocenić znaczenie i wartość słowa wolność. - Mieczysław Dziemieszkiewicz, ps. Rój
Jak co roku, społeczność Zespołu Szkół w Iwoniczu uczciła pamięć tysięcy żołnierzy tzw. drugiej konspiracji. Gdy cały świat cieszył się z zakończenia II wojny światowej, oni podjęli nierówną walkę z radzieckim „wyzwolicielem”. Zdradzeni przez sojuszników, ścigani i aresztowani przez NKWD i UB, swoją postawą udowadniali, że prawo do wolności, samodzielnego decydowania o losach ojczyzny, to wartości o które warto walczyć. |
Zespół Szkół w Iwoniczu wraz ze Starostwem Powiatowym w Krośnie kontynuuje akcję pomocy dla uchodźców z Ukrainy.
Jedną z form pomocy jest przygotowywanie przez naszych uczniów szybkiego posiłku w formie kanapek, które przy pomocy Caritas Polska dotrą do osób oczekujących na przekroczenie granicy polskiej po stronie ukraińskiej.
Produkty do kanapek zostały zakupione ze środków Powiatu Krośnieńskiego, a także przekazane przez Piekarnię Lidii Fiejdasz w Iwoniczu.
Nasza akcja będzie kontynuowana w następnych dniach. W związku z tym potrzebujemy wsparcia wszystkich ludzi dobrej woli. Najlepszą formą byłoby przekazanie produktów spożywczych niezbędnych do przygotowywania kanapek.
Szczegółową informację w zakresie potrzebnego wsparcia otrzymacie Państwo pod numerem telefonu: 134-351-811
Dziękujemy za już otrzymaną pomoc, liczymy na dalsze wsparcie. Nie bądźmy obojętni!
> >
Wszyscy, którzy chcą wesprzeć naszych sąsiadów zza wschodniej granicy mogą przynosić dary do Starostwa Powiatowego w Krośnie, wejście od strony Banku (lokal dawnej restauracji Hermina). Punkt czynny jest od poniedziałku do piątku w godzinach od 14.00 do 18.00. Zbiórka prowadzona będzie również w szkołach prowadzonych przez Powiat: Liceum Ogólnokształcącym w Jedliczu, Zespole Szkół w Jedliczu, Zespole Szkół w Iwoniczu i Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Iwoniczu – Zdroju. Tam dary będą przyjmowane od poniedziałku do piątku w godzinach od 8.00 do 16.00. |
Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w ramach realizowanego w naszej szkole projektu Interreg w dwóch kursach gastronomicznych. Kursy zostały przeprowadzone przez dwóch szkoleniowców z firmy SEMEKS. Pan Mateusz Płodzień prowadził kurs z uczniami na Słowacji w szkole w Sabinovie. Uczniów z technikum żywienia szkolił pan Dominik Łukasik. Mimo trudnej sytuacji pandemicznej udało się zrealizować zaplanowane działania. Gotując w jednym czasie uczniowie mieli możliwość dzielić się spostrzeżeniami w sposób zdalny przy pomocy narzędzi multimedialnych i platformy ZOOM. Uczniowie mieli możliwość nauczyć się przyrządzać dania kuchni azjatyckiej z wykorzystaniem nowoczesnych technik kulinarnych w tym kuchni molekularnej. Kucharze nauczyli młodzież wykonywać sushi gdyż ta japońska potrawa coraz częściej gości na naszych stołach. |
W ramach projektu: „Z Iwonicza na europejski rynek pracy” grupa 60 uczniów naszej szkoły weźmie udziału w dwutygodniowych praktykach zawodowych we włoskich i greckich przedsiębiorstwach, co posłuży ich zawodowemu i osobistemu rozwojowi wraz z polepszeniem współpracy z partnerami zagranicznymi.
Tak było rok temu. Nasze wspomnienia...
> >
Sylwia Sadkowska (kl. I LO) zajęła III miejsce, a Barbara Kułak (kl. III TŻ) zdobyła wyróżnienie w XXIV Gminnym Konkursie Kolęd, Pastorałek i Tradycji Bożonarodzeniowych, organizowanym przez Gminny Ośrodek Kultury w Iwoniczu – Zdroju. Ze względów pandemicznych konkurs odbywał się on-line. Każdy uczestnik konkursowych zmagań prezentował jedną kolędę lub pastorałkę. Komisja konkursowa oceniała wybór kolędy, umiejętności wokalne artysty oraz poziom wykonania. Barbara Kułak reprezentowała naszą szkołę także w Międzygminnym Konkursie Kolęd 2022 w Dukli. Artystkom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!!!
I miejsce w eliminacjach powiatowych dla Kacpra Misiołka. 24 stycznia 2022 roku w budynku Ochotniczej Straży Pożarnej w Krościenku Wyżnym odbyło się wręczenie dyplomów i nagród zwycięzcom konkursu plastycznego w poszczególnych kategoriach wiekowych. Naszą szkołę reprezentował uczeń klasy I TMR/TPS Kacper Misiołek, który wykonał wyjątkową, przestrzenną pracę w dziedzinie metaloplastyki przedstawiającą bohaterską pracę strażaka. |
Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w ramach realizowanego w naszej szkole projektu Interreg w dwóch kursach gastronomicznych. Kursy zostały przeprowadzone przez dwóch szkoleniowców z firmy SEMEKS. Pan Mateusz Płodzień prowadził kurs z uczniami na Słowacji w szkole w Sabinovie. Uczniów z technikum żywienia szkolił pan Dominik Łukasik. Mimo trudnej sytuacji pandemicznej udało się zrealizować zaplanowane działania. Gotując w jednym czasie uczniowie mieli możliwość dzielić się spostrzeżeniami w sposób zdalny przy pomocy narzędzi multimedialnych i platformy ZOOM. |
Nauczyciel naszej szkoły Zbigniew Suchodolski otrzymał z rąk Pani Wojewody Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski. Uroczystość wręczenia orderu miała miejsce w 25 stycznia w sali kolumnowej Urzędu Wojewódzkiego w Rzeszowie. Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów. |
Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w ramach realizowanego w naszej szkole projektu Interreg w trzech kursach gastronomicznych. Kursy zostały przeprowadzone przez szkoleniowców z Podkarpackiej Akademii Kulinarnej i Konsultingowej. Mimo trudnej sytuacji pandemicznej udało się zrealizować zaplanowane działania w sposób zdalny przy pomocy narzędzi multimedialnych i platformy ZOOM. Grupa uczniów ze szkoły partnerskiej z Sabinova na Słowacji brała udział w kursach w sposób zdalny a kolejno w swoich szkolnych pracowniach gastronomicznych wykonywała potrawy zgodne z tematyką kursów. |
Idzie Mikołaj, Idzie, idzie święty z długą siwą brodą, a dwaj aniołowie za ręce go wiodą. Niosą w wielkich koszach: słodziutkie pierniki, ciastka i cukierki. (...) Idą i szukają samych grzecznych dzieci (...) Jak co roku tak i w tym naszą szkołę, internat oraz warsztaty szkolne odwiedził św. Mikołaj w towarzystwie śnieżynek i aniołka. Tym którzy na to zasłużyli rozdawały łakocie, obdarowywał uśmiechem i dobrym słowem. Nie obyło się bez piosenek i wierszyków recytowanych przez uczniów. Po rozdaniu słodkości, w pośpiechu wsiadł na sanie zaprzęgnięte w renifery i poleciał w dalszą podróż do grzecznych dzieci. |
Dziękujemy Ci święty Mikołaju, że i tym razem o nas nie zapomniałeś. Obiecujemy.
Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w ramach realizowanego w naszej szkole projektu Interreg w kursie ze sporządzania przetworów owocowo-warzywnych. Kurs został przeprowadzony przez pana Jacka Świerka z Podkarpackiej Akademii Kulinarnej i Konsultingowej. Grupa uczniów ze szkoły partnerskiej z Sabinova na Słowacji brała udział w kursach w sposób zdalny a kolejno w swoich szkolnych pracowniach gastronomicznych wykonywała potrawy zgodne z tematyką kursu. Uczniowie przygotowali multiwitaminowe koktajle oraz poznali podstawy carvingu. |
Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych to jeden z najstarszych i najbardziej prestiżowych konkursów wiedzy i umiejętności praktycznych w branży rolno- spożywczej organizowany w naszym kraju.
W bieżącym roku szkolnym swoją wiedzę i umiejętności w listopadowych eliminacjach sprawdzało 45 uczniów naszej szkoły w dwóch blokach tematycznych: gastronomia i mechanizacja rolnictwa.
Do eliminacji okręgowych zostali zgłoszeni następujący uczniowie:
Blok: Gastronomia
Blok: Mechanizacja rolnictwa
Laureaci i finaliści OWiUR są zwolnieni z egzaminów z kwalifikacji właściwych dla zawodu oraz zdobywają indeks na uczelnie kierunkowe.