Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
20

  W dniu 3 lutego 2014r. zakończył się kurs „Żywienie w agroturystyce z wykorzystaniem produktów regionalnych i ekologicznych”, realizowany w ramach projektu „ Podkarpacie stawia na zawodowców”. Wzięło w nim w udział piętnastu uczniów z klasy II Technikum żywienia i usług gastronomicznych.

  Głównym celem przeprowadzonego szkolenia było zdobycie przez uczniów wiedzy dotyczącej tradycji i kuchni regionalnej Podkarpacia, nabycie umiejętności praktycznych z zakresu wykonywania produktów tradycyjnych oraz wykorzystanie zdobytych umiejętności do podniesienia atrakcyjności oferty gospodarstw agroturystycznych.
  Uczestnicy kursu brali udział w różnorodnych wykładach i warsztatach przeprowadzonych w pracowniach szkolnych i odwiedzonych gospodarstwach agroturystycznych.
  W gospodarstwie ekologicznym FIGA Waldemara Maziejuka w Mszanie kursanci mieli możliwość zapoznania się z wyrobem serów kozich wpisanych na listę produktów tradycyjnych Podkarpacia oraz wykorzystaniem ich do sporządzania potraw i posiłków.
  W trakcie warsztatów agroturystycznych w gospodarstwie Barbary i Marka Marciszów w Odrzykoniu uczniowie dowiedzieli się jak stworzyć atrakcyjną ofertę turystyczną i prowadzić gospodarstwo agroturystyczne. Gospodarz zaprosił także na wycieczkę po okolicy, ubarwioną legendami i opowieściami o historii regionu, a po wędrówce Gospodyni poczęstowała tradycyjnym obiadem.
  Warsztaty kuchni polskiej i regionalnej połączone z wykładem i pokazem kulinarnym, prowadzonym przez mistrza kuchni Zbigniewa Kurleto, pozwoliły młodzieży nauczyć się pod okiem specjalisty przygotowywania, dekorowania i prezentowania potraw kuchni polskiej.
W pracowniach szkolnych pod kierunkiem nauczycieli zawodu uczestnicy szkolenia prowadzili wypiek chleba oraz uczyli się sporządzania i atrakcyjnego podawania potraw regionalnych Podkarpacia. Kurs zakończył się egzaminem, składającym się z testu i części praktycznej, w formie konkursu na najlepiej sporządzoną i zaprezentowaną potrawę regionalną.
  Uczniowie przygotowali między innymi: hreczanyki z sosem czosnkowym, polędwiczki w sosie śliwkowym, bułeczki orkiszowe, zestaw pierogów z kapustą oraz grochem, ślimaczki i rogaliki z ciasta drożdżowego.
  Wszyscy uczestnicy szkolenia otrzymali certyfikaty i zaświadczenia potwierdzające podniesienie kwalifikacji, co niewątpliwie wzmocni ich pozycję na rynku pracy.

01.jpg 02.jpg 03.jpg

04.jpg 05.jpg 06.jpg

07.jpg 08.jpg 09.jpg

10.jpg 11.jpg 12.jpg

13.jpg 15.jpg 16.jpg

17.jpg 18.jpg 19.jpg

20.jpg 21.jpg 22.jpg

23.jpg 24.jpg 26.jpg