ZS w Iwoniczu
zs@iwonicz.pl, 13 4351811

foto1

Nasza szkoła - Twój wybór

foto1

Nowoczesne pracownie językowe

foto1

Pracownie technologii gastronomicznej i obsługi konsumenta

foto1

Nowoczesne warsztaty szkolne

foto1

Strzelnica, hala i obiekty sportowe Orlik 2012

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
 W dniu 31 października 2017r. klasa pierwsza Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych uczestniczyła w warsztatach prowadzonych przez panią Jolantę Bęben, współwłaścicielkę gospodarstwa pasiecznego Miód Podkarpacki z Korczyny. Oferta produktów gospodarstwa pasiecznego pani Jolanty jest bardzo bogata, obok tradycyjnych miodów wyrabiane są różnorodne ekstrakty ziołowe na bazie miodu, których zastosowanie lecznicze młodzież miała możliwość poznać.

Uczniowie w trakcie zajęć popróbowali różnych rodzajów miodów, np. miód z imbirem, czy miód z kakao, który jest zdrową alternatywą dla masła czekoladowego ze sklepu. Pani Jola opowiedziała o możliwościach zastosowania miodu w kuchni. Zwróciła uwagę na ochronę pszczół i zagrożenia dla środowiska wynikające z niewłaściwego stosowania oprysków pól przez rolników. Na koniec uczniowie zobaczyli w jaki sposób można zrobić świeczki i inne piękne ozdoby z węzy pszczelej.